Erdélyi ételek

Oldalunkon szeretnénk  bevezetni Önöket az erdélyi ételek varázslatos világába. Bemutatásra kerülnek a különleges erdélyi ételek, a büszkeségünknek számító fissensült edélyi ételek. Nevét nem kissebbítve az elismert erdélyi puliszka ételek is bemutatásra kerülnek, és az erdélyi fatálas ételek sem merülhetnek feledésbe. A figyelmet érdemlő erdélyi  halételek a húst nem kedvelőkről nem megfeledkezve a  vegetáriánus erdélyi ételek a soron következők.A felsorolást a székely ételek  bemutatásával folytatjuk és nem utolsó sorban a örmény ételek választékával szeretnénk zárni oldalunkat, annak reményében, hogy sokan ellátogatnak hozzánk.

Erdélyi ételek

Az erdélyi ételek íze egyedülálló a világon, hisz sehol máshol nem használnak ennyi friss zöldfűszert, mint itt. A friss húsból és hozzávalókból készült tartalmas fogások is az erdélyi tradíció részei, éppúgy mint a frissen sült házi parasztkenyér, az erdélyiek szeretete és szívélyes vendéglátása.

Káposztás erdélyi ételek Hagyomány őrző erdélyi ételek Tárkonyos erdélyi ételek
         Káposztás erdélyi ételek Hagyomány őrző erdélyi ételek    Tárkonyos erdélyi ételek

Különleges erdélyi ételek

Különleges erdélyi ételek azér vívták ki a világ gasztronómiai elismerését, mert fúszerezésük és ízviláguk egyedülálló. Minden erdélyi, székely tulajdonságot magukban hordoznak, tehát mindent ami erdély maga. Elsőssorban az elkészítésük módja és a nagyon gazdag zöldfüszerek íze az ami felülmúlhatatlan, nem beszélve a hagyományőrző családi receptekben lévő makulátlan   mindig friss alapanyagokról.

Különleges erdélyi ételek házi parasztkenyérből Különleges erdélyi ételek jeles tagja levesből Különleges erdélyi ételek sertésszeletből
Különleges erdélyi ételek
házi parasztkenyérből

Különleges erdélyi ételek
jeles tagja levesből

    Különleges erdélyi ételek
sertésszeletből

Frissensült erdélyi ételek

A frissensült erdélyi ételek szintén nagyon elismeést kivívó képviselői a gasztronómiai palettának. Soha nem melegítik fel ,ha már elkészült a fogás.Mint azt a neve is mutatja mindig, mindden alkalommal frissen készítik a húst és a hozzá társuló köretet egyaránt. Nincs kikötve, hogy a szárnyasok vagy a sertés, marha az igazi erdélyi húsétel alapja, mert nem ez számít, hanem az elkészítés és a füszerezés módja, folyamata.

Rozmaringos frissensült erdélyi ételek Tajjellegű frissensült erdélyi ételek Csiréből készített frissensült erdélyi ételek
Rozmaringos
frissensült erdélyi ételek
Tájjellegű
frissensült erdélyi ételek
Csiréből készített
frissensült erdélyi ételek

Erdélyi puliszka ételek

Erdélyi puliszka ételek jellegzetessége, hogy finom kukorica lisztból készülnek.
Fél kilógramm kukoricalisztet és egy csipet sót 1 liter forrásba lévő vízbe  kell tenni és állandó kavargatás közben sűrű kását főzünk belőle. Ez körülbelül tíz-tízenkettő percig tart. Ha ezzel megvagyunk , nagy  kiadós gombócokat szaggatunk egy kanállal a kásából és zsiradékkal kikent edénybe rétegesen betesszük.Ha köretként tálaljuk, akkor tehetünk a tetejére jutúrót, tejfölt, pirított szalonnát, lilahagyma, vagy akár pirított hagyma karika. A puliszka kiválló köret a szaftos sülthúsokhoz, vagy akár még a rostélyosokhoz is.

Szalonnás erdélyi puliszka ételek Jutúrós erdélyi puliszka ételek Telfölös erdélyi puliszka ételek
Szalonnás
erdélyi puliszka ételek
Jutúrós
erdélyi puliszka ételek
Telfölös
erdélyi puliszka ételek

Erdélyi fatálas ételek

Az erdélyi fatálas ételek attol egyediek és káprázatosak, hogy nem egy séma szerint tálalják a bőséges, már már királyi fogásokat. Teljesen mindegy, hogy egyfőre vagy hatfőre tevezett adagot rendelünk, hiszen olyan íz kavalkád vár ránk, melyet elfogyasztani úgysem tudunk. Ha ezt a fogást választja úgy fogja érezni magát, mint egy erdélyi fejedelem. Nézzen be hozzánk és érezze magát úgy, mint egy igazi fejedelem.

Kétszemélyes  erdélyi fatálas ételek Erdélyi fatálas ételek kínálata Ünnepi erdélyi fatálas ételek
Kétszemélyes
erdélyi fatálas ételek
Erdélyi fatálas ételek
kínálata
Ünnepi
erdélyi fatálas ételek

Erdélyi halételek

Az erdélyi halételek többnyire pontyból és pisztrángból készülnek, grillezve, sütve, rántva illetve levesnek megfőzve. Nagyon egészséges a hal husa és a családi, hagyomány őrző receptek maximmális ízharmóniát kölcsönöznek, minden így készített ételnek. Bátrann ajáljuk mindenkinek, akár minden napos fogyasztásra.

Pontyból készített erdélyi halételek Levesnek elkészített erdélyi halételek Pisztrángo erdélyi halételek
Pontyból készített
erdélyi halételek
Levesnek elkészített
erdélyi halételek
Pisztrángos
erdélyi halételek

Vegetáriánus erdélyi ételek

Gondoltunk a húsmentes étkezés híveire is, így most bemutatjuk az erdélyi vegetáriánus ételeinket. Ételeinkre jellemző a zöldfűszerek  és a friss alaoanyagok használata, legyen szó a főfogásról vagy a köretről. levesekről, hiszen csak minőségi és friss alapokból lehet kifogástalan és finom, ízletes ételeket készíteni.

Padlizsános erdélyi vegetáriánus ételek Tárkonyos erdélyi vegetáriánus ételek Sajos alapu erdélyi vegetáriánus éetelek
Padlizsános
erdélyi vegetáriánus ételek
Tárkonyos
erdélyi vegetáriánus ételek
Sajtos alapu
erdélyi vegetáriánus éetelek

Székely ételek

A székely ételek bemutatása és felsorolása szintén nem maradhat ki az éttermünk kínálatából. Ezen étel költemények szintén magukban hordozzák mind azt ami erdély maga. Gasztronómiai szempontból éppoly fontosk mint minden tájjelegű erdélyi fogás.Fűszerezésük és gazdag, tartalmas húsos alapra épülő ízvilág, szintén a székely ételek jellegzetessége.

Sülhúsos székely ételek Frissen sült székely cipó Jutúrós székely ételek
Sülhúsos székely ételek  Frissen sült székely cipó Jutúrós székely ételek

Örmény ételek

Az örmény ételek világhíre , nemcsak az ínyencségnekköszönhető. Erdélyben a mai napig számtalan  örményes ízesítésű ételet sütnek-főznek. Egyik legjellegzetesebb ezek közül a   különleges módon erjesztett aludttejből készült szilárd leves, melyhez különböző zöldségek leveleit és apróra vágott   petrezselyemzöldethasználnak.   A hosszú évekig tartó viszontagságos élet arra tanították meg az örményeket, hogy  összetömöríthető, nagy kalóriaértékű, mégis ízletes és kis helyen tárolható az elkészítés helyén feljavíthaló, higítható élelmiszereket készítsenek maguknak, mint manapság a konzervek. Innen erde, hogy ilyen komoly múlttal rendelkeznek a sűrített, kalóriadús ételek készítésében, már már egyedülálló módon történő hasznosításában.

Pörköl alapu örmény ételek Grillezett örmény ételek Vendégváró örmény ételek
Pörköl alapu 
örmény ételek
Grillezett
 örmény ételek
Vendégváró 
örmény ételekSzékelykapu Étterem    |   1064 Budapest, Podmaniczky u. 29
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu