Oldalunkon szeretnénk bevezetni Önöket az erdélyi ételek varázslatos világába. Bemutatásra kerülnek a különleges erdélyi ételek, a büszkeségünknek számító fissensült edélyi ételek. Nevét nem kissebbítve az elismert erdélyi puliszka ételek is bemutatásra kerülnek, és az erdélyi fatálas ételek sem merülhetnek feledésbe. A figyelmet érdemlő erdélyi halételek a húst nem kedvelőkről nem megfeledkezve a vegetáriánus erdélyi ételek a soron következők.A felsorolást a székely ételek bemutatásával folytatjuk és nem utolsó sorban a örmény ételek választékával szeretnénk zárni oldalunkat, annak reményében, hogy sokan ellátogatnak hozzánk.
Az erdélyi ételek íze egyedülálló a világon, hisz sehol máshol nem használnak ennyi friss zöldfűszert, mint itt. A friss húsból és hozzávalókból készült tartalmas fogások is az erdélyi tradíció részei, éppúgy mint a frissen sült házi parasztkenyér, az erdélyiek szeretete és szívélyes vendéglátása.
Káposztás erdélyi ételek | Hagyomány őrző erdélyi ételek | Tárkonyos erdélyi ételek |
Különleges erdélyi ételek
Különleges erdélyi ételek azér vívták ki a világ gasztronómiai elismerését, mert fúszerezésük és ízviláguk egyedülálló. Minden erdélyi, székely tulajdonságot magukban hordoznak, tehát mindent ami erdély maga. Elsőssorban az elkészítésük módja és a nagyon gazdag zöldfüszerek íze az ami felülmúlhatatlan, nem beszélve a hagyományőrző családi receptekben lévő makulátlan mindig friss alapanyagokról.
Különleges erdélyi ételek házi parasztkenyérből |
Különleges erdélyi ételek |
Különleges erdélyi ételek sertésszeletből |
Frissensült erdélyi ételek
A frissensült erdélyi ételek szintén nagyon elismeést kivívó képviselői a gasztronómiai palettának. Soha nem melegítik fel ,ha már elkészült a fogás.Mint azt a neve is mutatja mindig, mindden alkalommal frissen készítik a húst és a hozzá társuló köretet egyaránt. Nincs kikötve, hogy a szárnyasok vagy a sertés, marha az igazi erdélyi húsétel alapja, mert nem ez számít, hanem az elkészítés és a füszerezés módja, folyamata.
Rozmaringos frissensült erdélyi ételek |
Tájjellegű frissensült erdélyi ételek |
Csiréből készített frissensült erdélyi ételek |
Erdélyi puliszka ételek
Erdélyi puliszka ételek jellegzetessége, hogy finom kukorica lisztból készülnek.
Fél kilógramm kukoricalisztet és egy csipet sót 1 liter forrásba lévő vízbe kell tenni és állandó kavargatás közben sűrű kását főzünk belőle. Ez körülbelül tíz-tízenkettő percig tart. Ha ezzel megvagyunk , nagy kiadós gombócokat szaggatunk egy kanállal a kásából és zsiradékkal kikent edénybe rétegesen betesszük.Ha köretként tálaljuk, akkor tehetünk a tetejére jutúrót, tejfölt, pirított szalonnát, lilahagyma, vagy akár pirított hagyma karika. A puliszka kiválló köret a szaftos sülthúsokhoz, vagy akár még a rostélyosokhoz is.
Szalonnás erdélyi puliszka ételek |
Jutúrós erdélyi puliszka ételek |
Telfölös erdélyi puliszka ételek |
Erdélyi fatálas ételek
Az erdélyi fatálas ételek attol egyediek és káprázatosak, hogy nem egy séma szerint tálalják a bőséges, már már királyi fogásokat. Teljesen mindegy, hogy egyfőre vagy hatfőre tevezett adagot rendelünk, hiszen olyan íz kavalkád vár ránk, melyet elfogyasztani úgysem tudunk. Ha ezt a fogást választja úgy fogja érezni magát, mint egy erdélyi fejedelem. Nézzen be hozzánk és érezze magát úgy, mint egy igazi fejedelem.
Kétszemélyes erdélyi fatálas ételek |
Erdélyi fatálas ételek kínálata |
Ünnepi erdélyi fatálas ételek |
Erdélyi halételek
Az erdélyi halételek többnyire pontyból és pisztrángból készülnek, grillezve, sütve, rántva illetve levesnek megfőzve. Nagyon egészséges a hal husa és a családi, hagyomány őrző receptek maximmális ízharmóniát kölcsönöznek, minden így készített ételnek. Bátrann ajáljuk mindenkinek, akár minden napos fogyasztásra.
Pontyból készített erdélyi halételek |
Levesnek elkészített erdélyi halételek |
Pisztrángos erdélyi halételek |
Vegetáriánus erdélyi ételek
Gondoltunk a húsmentes étkezés híveire is, így most bemutatjuk az erdélyi vegetáriánus ételeinket. Ételeinkre jellemző a zöldfűszerek és a friss alaoanyagok használata, legyen szó a főfogásról vagy a köretről. levesekről, hiszen csak minőségi és friss alapokból lehet kifogástalan és finom, ízletes ételeket készíteni.
Padlizsános erdélyi vegetáriánus ételek |
Tárkonyos erdélyi vegetáriánus ételek |
Sajtos alapu erdélyi vegetáriánus éetelek |
Székely ételek
A székely ételek bemutatása és felsorolása szintén nem maradhat ki az éttermünk kínálatából. Ezen étel költemények szintén magukban hordozzák mind azt ami erdély maga. Gasztronómiai szempontból éppoly fontosk mint minden tájjelegű erdélyi fogás.Fűszerezésük és gazdag, tartalmas húsos alapra épülő ízvilág, szintén a székely ételek jellegzetessége.
Sülhúsos székely ételek | Frissen sült székely cipó | Jutúrós székely ételek |
Örmény ételek
Az örmény ételek világhíre , nemcsak az ínyencségnekköszönhető. Erdélyben a mai napig számtalan örményes ízesítésű ételet sütnek-főznek. Egyik legjellegzetesebb ezek közül a különleges módon erjesztett aludttejből készült szilárd leves, melyhez különböző zöldségek leveleit és apróra vágott petrezselyemzöldethasználnak. A hosszú évekig tartó viszontagságos élet arra tanították meg az örményeket, hogy összetömöríthető, nagy kalóriaértékű, mégis ízletes és kis helyen tárolható az elkészítés helyén feljavíthaló, higítható élelmiszereket készítsenek maguknak, mint manapság a konzervek. Innen erde, hogy ilyen komoly múlttal rendelkeznek a sűrített, kalóriadús ételek készítésében, már már egyedülálló módon történő hasznosításában.
Pörköl alapu örmény ételek |
Grillezett örmény ételek |
Vendégváró örmény ételek |